El Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi nasqué a mitjan de 1989.

Es va constituir amb prop de quaranta persones, la majoria de les quals ja teníem experiència folklòrica en altres col.lectius.

Ens unírem amb l’objectiu d’investigar la indumentària, la música, els balls, les danses tradicionals i els costums dels segles XVIII i XIX a l’antic Regne de València.

El nostre vestuari, d’hivern, de treball i de festa, tant d’home com de dona està inspirat als segles anteriorment esmentats. Tota la indumentària ha sigut recuperada als arxius, biblioteques, museus... També hem pogut accedir a algunes peces originals per tal de tractar de recuperar fidelment l’estil de l’època.

En les nostres actuacions sempre utilitzem els instruments característics de l’època i de la zona (dolçaina, tabal i rondalla de corda).

Contem amb un repertori molt extens. Actualment es composa d’unes 70 peces aproximadament, tots ells del Pais Valencià. Aprenent-los i recuperant-los dels pobles d’origen on, unes vegades el grup de danses local i altres les persones majors ens els han ensenyat. Realitzant un vertader treball d’investigació hem recuperat el Ball de Nanos, el Ball de Velles i la Safanòria d’Alcoi i la Dansà i la Jota de l’Agulleta de la Torre de les Maçanes.

També s’han pogut recuperar de l’oblit els tradicionals nans i gegants dels quals tenim vàries parelles, entre les quals cal destacar a En Roger de Lòria i na Saurina d’Entença que representen els antics senyors feudals d’Alcoi. Solen anar acompanyats dels nans que representes les races del món. Tots ells daten dels anys 30.

Desitgem i esperem que el treball realitzat siga assumit per futures generacions amb la finalitat de que els nostres arrels siguen coneguts per tothom.

El Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi nació a mediados de 1989.

Se constituyó con alrededor de cuarenta personas, la mayoría de las cuales ya tenían experiencia folklórica en otros colectivos.

Nos unimos con el objetivo de investigar la indumentaria, la música, los bailes, las danzas tradicionales y las costumbres de los siglos XVIII y XIX en el antiguo Reino de Valencia.

Nuestro vestuario, de invierno, de trabajo y de fiesta, tanto de hombre como de mujer está inspirado en los siglos anteriormente mencionados. Toda la indumentaria ha sido recuperada en los archivos, bibliotecas, museos... También hemos podido acceder a algunas piezas originales para tratar de recuperar fielmente el estilo de la época.

En nuestras actuaciones siempre utilizamos los instrumentos característicos de la época y de la zona (dolçaina, tabal y rondalla de cuerda).

Contamos con un repertorio muy extenso. Actualmente se compone de unas 70 piezas aproximadamente, todos ellos del País Valenciano. Aprendiéndolos y recuperándolos de los pueblos de origen donde, unas veces el grupo de danzas local y otras las personas mayores nos las han enseñado. Realizando un verdadero trabajo de investigación hemos recuperado el Ball de Nanos, el Ball de Velles y la Safanòria de Alcoi y la Dansà y la Jota de l’Agulleta de La Torre de les Maçanes.

También se han podido recuperar del olvido los tradicionales gigantes y cabezudos de los cuales tenemos varias parejas, entre las que hay que destacar a En Roger de Lòria y Na Saurina d’Entença que representan a los antiguos señores feudales de Alcoi. Suelen ir acompañados de los cabezudos que representan las razas del mundo. Todos ellos datan de los años 30.

Deseamos y esperamos que el trabajo realizado sea asumido por futuras generaciones con la finalidad de que nuestras raíces sean conocidas por todo el mundo.

Dades Contacte

Alcoi, Alacant
Carrer de St. Vicent, 1 Alcoi 03801 (Alacant) Tel. 626 528 822

Nanos i gegants

Els nans i gegants sempre han sigut unes peces molt valorades a les festes de la nostra població des de l’any 1846, data en la qual trobem per primera vegada una notícia escrita que parla de la participació dels nans a les festes celebrades amb motiu de les noces d’Isabel II.

Malgrat tot açò el 1968 és la darrera vegada que trobem una al.lusió d’aquests personatges a la premsa escrita, encara que sí tenim coneixement de posteriors aparicions per transmissió oral.

Per totes aquestes raons el Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi es va proposar recuperar el Ball de Nanos. Així, vam poder localitzar a Benedicto Ripoll Peidro, que va ser l’únic dolçainer que tingué Alcoi durant 40 anys. Ell ens va ensenyar, no només a tocar el Ball de Nanos d’Alcoi, sinó que també ens va ensenyar a ballar-lo.

El ball consta de dues parts. La primera, que és la més antiga, i la segona, que sembla un afegit posterior, segons Benedicto Ripoll.

La tonadeta que la gent encara recordava feia així:

“Nanos i gegants

xicotets, xicotets i grans

quan serem fadrins

tots serem, tots serem iguals.”

Més tard ens vam dedicar a buscar els nans i els gegants antics que hi havia a Alcoi i, el mes de juny de 1990 els vam localitzar i els seus propietaris ens els van vendre. És precisament el dia 17 de juny de 1990 quan van tornar a eixir els nans i els gegants al carrer a la Processó del Corpus tal i com els havíem trobat. L’any següent els vam restaurar i els vam donar l’aparença que tenen en l’actualitat.

Els nans que tenim són els següents:

- El iaio, la iaia, una xinesa, un turc, un negre i una índia (aquesta última va ser construida l’any 1991).

Los gigantes y los cabezudos siempre han sido unas piezas muy valoradas en las fiestas de nuestra población desde 1846, fecha en la que encontramos por primera vez una noticia escrita que habla de la participación de los cabezudos en las fiestas celebradas con motivo de las bodas de Isabel II.

A pesar de todo esto el 1968 es la última vez que encontramos una alusión a estos personajes en la prensa escrita, aunque sí tenemos conocimiento de posteriores apariciones por transmisión oral.

Por todas estas razones el Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi se propuso recuperar el Ball de nanos. Así, pudimos localizar a Benedicto Ripoll Peidro, quien fue el único dulzainero que tuvo Alcoi durante 40 años. Él nos enseñó, no sólo a tocar el Ball de Nanos d’Alcoi, sino que también nos enseñó a bailarlo.

El baile consta de dos partes. La primera, que es la más antigua, y la segunda, que parece un añadido posterior, según Benedicto Ripoll.

La tonada que la gente aún recordaba sonaba así:

“Nanos i gegants

xicotets, xicotets i grans

quan serem fadrins

tots serem, tots serem iguals.”

Más tarde nos dedicamos a buscar los cabezudos y los gigantes antiguos que había en Alcoi y, el mes de junio de 1990 los localizamos y sus propietarios nos los vendieron. Es precisamente el día 17 de junio de 1990 cuando los gigantes y los cabezudos volvieron a salir a la calle en la procesión del Corpus tal y como los habíamos encontrado. El año siguiente los restauramos dándoles la apariencia que tienen en la actualidad.

Los cabezudos que tenemos son los siguientes:

- El abuelo, la abuela, una china, un turco, un negro y una india (esta última fue construida el año 1991).

2 d’octubre del 2013

Nans i gegants a Beniarrés


El proper dia 5 d'octubre els nans i gegants del Grup de Danses St. Jordi d'Alcoi pariticiparan a Beniarrés en la festa del 9 d'octubre.
D'entre altres actes es realitzarà per la vesprada, una cercavila amb els nans i gegants per diferents carrers de la població.
Participaran les figures gegants de Na Saurina d'Entença i En Roger de Llòria, així com els nans del grup.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada