Nanos i gegants
Els nans i gegants sempre han sigut unes peces molt valorades a les festes de la nostra població des de l’any 1846, data en la qual trobem per primera vegada una notícia escrita que parla de la participació dels nans a les festes celebrades amb motiu de les noces d’Isabel II.
Malgrat tot açò el 1968 és la darrera vegada que trobem una al.lusió d’aquests personatges a la premsa escrita, encara que sí tenim coneixement de posteriors aparicions per transmissió oral.
Per totes aquestes raons el Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi es va proposar recuperar el Ball de Nanos. Així, vam poder localitzar a Benedicto Ripoll Peidro, que va ser l’únic dolçainer que tingué Alcoi durant 40 anys. Ell ens va ensenyar, no només a tocar el Ball de Nanos d’Alcoi, sinó que també ens va ensenyar a ballar-lo.
El ball consta de dues parts. La primera, que és la més antiga, i la segona, que sembla un afegit posterior, segons Benedicto Ripoll.
La tonadeta que la gent encara recordava feia així:
“Nanos i gegants
xicotets, xicotets i grans
quan serem fadrins
tots serem, tots serem iguals.”
Més tard ens vam dedicar a buscar els nans i els gegants antics que hi havia a Alcoi i, el mes de juny de 1990 els vam localitzar i els seus propietaris ens els van vendre. És precisament el dia 17 de juny de 1990 quan van tornar a eixir els nans i els gegants al carrer a la Processó del Corpus tal i com els havíem trobat. L’any següent els vam restaurar i els vam donar l’aparença que tenen en l’actualitat.
Els nans que tenim són els següents:
- El iaio, la iaia, una xinesa, un turc, un negre i una índia (aquesta última va ser construida l’any 1991).
Los gigantes y los cabezudos siempre han sido unas piezas muy valoradas en las fiestas de nuestra población desde 1846, fecha en la que encontramos por primera vez una noticia escrita que habla de la participación de los cabezudos en las fiestas celebradas con motivo de las bodas de Isabel II.
A pesar de todo esto el 1968 es la última vez que encontramos una alusión a estos personajes en la prensa escrita, aunque sí tenemos conocimiento de posteriores apariciones por transmisión oral.
Por todas estas razones el Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi se propuso recuperar el Ball de nanos. Así, pudimos localizar a Benedicto Ripoll Peidro, quien fue el único dulzainero que tuvo Alcoi durante 40 años. Él nos enseñó, no sólo a tocar el Ball de Nanos d’Alcoi, sino que también nos enseñó a bailarlo.
El baile consta de dos partes. La primera, que es la más antigua, y la segunda, que parece un añadido posterior, según Benedicto Ripoll.
La tonada que la gente aún recordaba sonaba así:
“Nanos i gegants
xicotets, xicotets i grans
quan serem fadrins
tots serem, tots serem iguals.”
Más tarde nos dedicamos a buscar los cabezudos y los gigantes antiguos que había en Alcoi y, el mes de junio de 1990 los localizamos y sus propietarios nos los vendieron. Es precisamente el día 17 de junio de 1990 cuando los gigantes y los cabezudos volvieron a salir a la calle en la procesión del Corpus tal y como los habíamos encontrado. El año siguiente los restauramos dándoles la apariencia que tienen en la actualidad.
Los cabezudos que tenemos son los siguientes:
- El abuelo, la abuela, una china, un turco, un negro y una india (esta última fue construida el año 1991).
27 de desembre del 2011
Blogs amics
26 de desembre del 2011
Pastoretes
En aquesta ocasió, i donat que coincideix amb el dia d'any nou, es farà en horari vespertí. A les 18 h. des del Partidor.